•  (232) 327-3527
  •  info@ecmcevre.com.tr
ATIK YÖNETİMİ DANIŞMANLIĞI
Sürdürülebilir toplumlar yaratma hedefi, atık yönetimini bu çabanın ön saflarına taşımıştır. Atıkların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi gibi hizmetler kullanılan parametreler arasında yer almaktadır. Uluslararası ve yerel standartlara uygun atık yönetimi stratejileri geliştirerek atık maliyetlerinizi yeni gelir kaynaklarına dönüştürmenizde yardımcı oluyoruz.İşletmeler faaliyet konusu fark etmeksizin, yapmış olduğu çalışmalar neticesinde atık oluşturmaktadır. Bu faaliyetler neticesinde oluşan atıkların 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren " Atık Yönetimi Yönetmeliği" kapsamında yönetmelik Ek - 4 listesinde bulunan atık kodlarına göre ayrı olarak toplanması, depolanması ve geri kazanım/ bertarafının sağlanması gerekmektedir.

Atık Yönetimi, Atığın oluşumunun önlenmesi, kaynağında azaltılması, yeniden kullanılması, özelliğine ve türüne göre ayrılması, biriktirilmesi, toplanması, geçici depolanması, taşınması, ara depolanması, geri dönüşümü, enerji geri kazanımı dâhil geri kazanılması, bertarafı, bertaraf işlemleri sonrası izlenmesi, kontrolü ve denetimi faaliyetlerini ifade etmektedir.

Endüstriyel Atık Yönetimi; Endüstriyel tesisler; Atık Yönetim Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yaparak 3 yıllık Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlayarak onay almak zorundadır. Süresi bitimine 3 ay kala yeniden başvurarak Endüstriyel Atık Yönetim Planı Onayı'nı yenilemesi gerekmektedir. İdare tarafından denetlenen endüstriyel tesislerde Atık Yönetim Planı yok ise idare tarafından cezai işlem uygulanır. Bu nedenle ceza söz konusu olmadan tüm endüstriyel tesisler Atık Yönetim Planı hazırlayarak onay almalıdır.Atık yönetimi ilk olarak uygun atık ayrıştırmalarının yapılması ile başlar, atıkların yönetmelik kriterlerinde depolanması ile devam eder ve depolanan atıkların mevzuata uygun süreler içerisinde Çevre Bakanlığı'ndan lisans almış geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmesi ile tamamlanır.Çevre Kanunu gereği atıklarımızı depolayacağımız alanlar için Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Poliçesi yaptırılması zorunludur. Bu poliçe denetim sırasında ibraz edilemediği durumlarda cezai işlemler uygulanmaktadır.Atıkların karıştırılmadan biriktirilmesi ve lisanslı tesislere gönderilmesi yasal bir zorunluluktur. Yıl içerisinde lisanlsı tesislere gönderilen Tehlikeli ve Tehlikesiz atıklar her yıl Mart ayı sonuna kadar Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden beyan edilir.Bu kapsamda ECM Çevre olarak görevimiz; Bakanlık formatına uygun olarak Atık Yönetim Planının hazırlanması, atık ayrışımı ve depolanması için mevzuat çerçevesinde gerekli fiziki şartların belirlenmesi, çalışanlara atık yönetimi eğitimi verilmesi, atık çıkışlarının düzenli yapılmasının sağlanması, atık beyanlarının yapılması, mali poliçe vb. belge sürelerinin takibi işlemlerinin yürütülmesidir.
ECM ÇEVRE DANIŞMANLIK
ECM ÇEVRE DANIŞMANLIK